Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ντοκυμανταίρ του μήνα: Divine Women

Η ιστορικός Bettany Hughes κάνει μια αξιόλογη έρευνα - ανασκόπηση σχετικά με ρόλο των γυναικών στις θρησκείες. Από δεσπόζουσες θεές - συμβολικές φυσιογνωμίες εως πολιτικές περσόνες ίντριγκας & εξουσίας αλλά και πολεμίστριες ηγέτιδες.


Αν και "ξύνει τη κορυφή του παγόβουνου" μόνο -κατ' εμέ- είναι μια καλή σούμα, αφού πιάνει όλες τις "επικεφαλίδες" του θέματος. Είναι 3 διακριτά μέρη, με καλή σκηνοθεσία και φωτογραφία.

Επεισόδιο 1: "Όταν θεός ήταν...κορίτσι"
Ξεκινά από τις περιοχές της Ελλάδας, Μ.Ασία - Τουρκία, Ρώμη και Ινδία. Φυσικά η εξέλιξη της Θεάς σε αρχαίες εποχές & κοινωνίες.



Επεισόδιο 2: "Οι υπηρέτριες του Θεού"
Το δεύτερο μέρος καταπιάνεται με τη φύση της ιέρειας. Από τη ποιήτρια Σαπφώ από το νησί της Λέσβου, τις αγνές παρθένες της Ρώμης καθώς και το status της θέσης των γυναικών τη πρωτοχριστιανική εποχή.


Επεισόδιο 3: "Ο πόλεμος του γραπτού λόγου"

Το τρίτο μέρος εξερευνά μια χαμένη "χρυσή εποχή" για τις γυναίκες, όπου ιστορικές φυσιογνωμίες όπως η αυτοκράτειρα Θεοδώρα στο Βυζάντιο, η Wu Zetien της Κίνας όπου αυτοαποκαλούνταν "Ο αυτοκράτωρ", οι γυναίκες της πρωτο-ισλαμικής περιόδου,  η αγγλοσάξονας Χιλντα του Γουίτμπι, όλες έκαναν χρήση της δύναμης των προϋπαρχόντων αρχαίων παραδόσεων και των νέων ιδεών περι θρησκείας & φιλοσοφίας για να ασκήσουν επιρροή σε ένα ανδροκρατούμενο κόσμο - ιδιαίτερα μέσω της ισχύος των μεταρρυθμίσεων, της εκπαίδευσης και του γραπτού λόγου. Στοιχεία εξετάζονται στο Βυζάντιο, Κίνα, στο πρώιμο Ισλαμ και στην ανατολική Αγγλία - Νορθουμβρία.

Και καθώς τραγουδά και ο mr. James Brown με το Luciano, αλατίζω λίγο το ποστ για να πάρει γεύση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου